Er zijn vele verschillende soorten stucwerk mogelijk. Zo kan iedere denkbare kleur gebruikt worden. Er zijn verschillende soorten reliëf mogelijk die in combinatie met kleurgebruik elk voor een apart uiterlijk en sfeer in het huis zorgen.
Bij pleister en raapwerk wordt een laag aangebracht om de ruwe oppervlakten mooi strak, glad, egaal en waterpas te maken. Door af te wisselen in de dikte van de stuklaag wordt een wand ook weer recht/waterpas gemaakt. De raap of pleisterlaag kan als uiteindelijke afwerklaag dienen of als ondergrond voor afwerklagen zoals spachtelputz.
Soorten stucwerk als spachtelputz, granol, marmerpleister en rustiekputz hebben een korrelige structuur die veroorzaakt wordt door toevoeging van zandkorrels en/of kleine steentjes. Door deze toevoeging ontstaat er reliëf in het stucwerk. Ook deze soorten stucwerk zijn in iedere kleur leverbaar. Mocht u later van kleur willen veranderen is overschilderen geen probleem. Met een latex zijn de muren of plafond gemakkelijk van een nieuwe verflaag te voorzien.
Er zijn naast de stuclagen met reliëf ook lagen waarbij het stucwerk juist zo glad mogelijk gemaakt wordt. Soms wordt er ook olie gebruikt om deze muren af te werken en is het stukwerk geschikt voor vochtige ruimtes zoals in de badkamer. Benamingen van dit soort typen stucwerk verschillen nogal. Vraag daarom uw stucadoor naar de mogelijkheden.
Stucadoren betekent niet per definitie dat de wand afgewerkt wordt met een sierpleister zoals spachtelputz of granol. U wilt misschien de wand zelf sauzen, behangen of de muur betegelen.
Een muur die sausklaar wordt opgeleverd is glad en strak en u kunt direct beginnen met het aanbrengen van verflagen. De muren moeten wel altijd nog even geschuurd worden.
Behangklaar stucwerk wordt doorgaans grover opgeleverd dan muren die gesaust worden. Door het iets ruwere oppervlakte hecht de lijm namelijk beter en zal het behang uiteindelijk weer beter op de muur plakken. Ook verbergt behang kleine gaatjes zodat die niet allemaal dichtgesmeerd hoeven worden. Bij een nieuwbouwwoning worden muren vaak behangklaar oplevert. Het opschuren van de muur en het verwijderen van kleine oneffenheden is dan afdoende om te behangen, maar dus niet om te sauzen.
Een tegelklare muur wordt weer ruwer opgeleverd dan een muur waarover u gaat behangen. Dit is wordt gedaan omdat hierdoor de specie of tegellijm beter hecht. Een tegelklaar opgeleverde muur is wel geheel recht, waterpas, haaks en in het lood gemaakt door de stucadoor.
Stucadoorswerk zal altijd voor een groot deel handwerk blijven, vooral bij verbouw en renovatie. Lastige hoeken, beschadigde of uit lood gezakte muren en plafonds vragen om een stucadoor die met handigheid en ervaring ieder oppervlak weer recht en vlak strijkt. Daarnaast heeft de echte vakman een gedegen kennis van de best passende stucadoorsoplossing voor iedere ondergrond, rekening houdend met de hechtwaarde, de vochtigheid en de gewenste uitstraling.
Buitenwanden en gevels voorzien van stucwerk kom je vooral tegen in mediterrane landen als Italie«, Spanje en Griekenland. Ook steeds meer Nederlanders kiezen voor buiten stucwerk. Gewoon omdat het mooi is of naar aanleiding van schadeherstel of een isolatiebehoefte. Met buiten stucwerk ondergaan gevels een ware metamorfose. Het hele huis oogt fris, robuust, strak en netjes. En in combinatie met zuilen en ornamenten kan nog meer richting worden gegeven aan een klassieke, landelijke of moderne uitstraling. En het blijft mooi, want gepleisterde gevels zijn eenvoudiger te reinigen dan baksteen. Als u het aanbrengen van buiten stucwerk hand in hand laat gaan met gevelisolatie, dan wordt de woning niet alleen mooier, maar u verdient de kosten uiteindelijk helemaal terug en reduceert u de belasting voor het milieu.
Bij standaard stucadoorswerk waar veel meters worden gemaakt, is machinaal stucwerk een ideale oplossing. Er wordt snel en effectief gewerkt, waardoor de kosten lager uitvallen dan bij traditioneel stucadoorswerk. Het ingespeelde team van Keppel heeft veel ervaring met machinale stucadoorsprojecten in de utiliteits- en nieuwbouw, waar binnen vastgestelde budgetten moet worden gewerkt en deadlines moeten worden gehaald. Keppel bewijst in deze discipline al jaren een zeer betrouwbare kwaliteitspartner te zijn van vele bouwbedrijven.
Bij glad pleisterwerk wordt de wand glad gepleisterd als voorbereiding op een verdere afwerking. Glad pleisterwerk kent twee uitvoeringen: behangklaar en sausklaar. Bij glad pleisterwerk – behangklaar wordt de wand glad afwerkt voor een perfect behangresultaat. Bij glad pleisterwerk – sausklaar wordt de wand of het plafond volledig strak getrokken en vrijgemaakt van de geringste oneffenheden. Het oppervlak kan hierna in iedere gewenste kleur worden gesaust. Glad pleisterwerk is zeer populair als afwerkingmethode voor een stijlvol strak plafond, al dan niet in combinatie met lijstwerk, ornamenten en rozetten.
Schuurwerk is een stukje traditioneel vakwerk. De decoratieve, zanderige cirkelvormen worden met een spaan op het plafond aangebracht. Het pleisterwerk droogt op in de karakteristieke korrelstructuur en hoeft niet meer te worden gesausd. Om het mooie, egale schaduweffect te verkrijgen, moet de stucadoor het schuurwerk in een keer vlot aanbrengen en afwerken. De dikte van het schuurwerk varieert van 4 tot 9 mm. Omdat schuurwerk niet stootvast is, wordt het vaker toegepast op plafonds dan op wanden.
Spuitpleister is een veel gebruikte afwerkingmethode voor wanden en plafonds. De open korrel geeft het behandelde oppervlak een decoratief karakter. Het grote voordeel van spackwerk is dat de pleisterlaag snel en eenvoudig aangebracht kan worden met een spuitmachine. Dat maakt het tot een van de meest voordelige vormen in wand- en plafondafwerking. Dat is ook de voornaamste reden dat spackwerk veel wordt toegepast als standaard afwerkwijze in de woningmarkt.
Lijstwerk, zuilen, ornamenten en rozetten brengen accenten aan die uw huis verrijken, zowel binnen als buiten. Mogelijkheden zijn er voor iedereen: van strak en modern tot weelderig barok, van rijtjeshuis tot luxueus grachtenpand. De grote variatie in gipsen modellen zijn zeer betaalbaar waardoor een stijlvolle toepassing binnen ieders handbereik ligt. Talloze buitengevels, wanden en plafonds zijn door Keppel al vakkundig onder handen genomen. Laat u eens door ons informeren naar de mogelijkheden.
Met de steeds specifieker wordende woonwensen zijn ook de mogelijkheden in sierpleisters de afgelopen jaren sterk uitgebreid. Waar gaat uw voorkeur naar uit? Fijn of grof, glans of mat en in welke kleur? Wilt u een trendy uitstraling of meer klassiek? J.Keppel kent de mogelijkheden en werkt met sierpleisters van alle bekende kwaliteitsmerken.
Verreweg de meest populaire sierpleister is Spachtelputz, een pleister op basis van kunststof. De korrel van Spachtelputz komt voor in verschillende variaties van fijn naar grof: 1 mm, 1,5 mm en 2 mm. De kleurkeuze is heel uitgebreid en eenmaal opgebracht is de pleister kleurvast en scheurt of beschadigt nauwelijks. De fraaie, rustieke en tijdloze uitstraling van Spachtelputz maakt deze sierpleister geschikt voor elk interieur. Van klassiek tot modern, van trendy tot landelijk.